Terapide Tedavi Planı
Terapide Tedavi Planı

Terapide tedavi planı, terapinin hedeflerini ve terapistin bu hedeflere ulaşmanıza yardım etmesi için kullanabileceği müdahaleleri kapsar.


Terapötik sürecin başlarında detaylı bir tedavi planı oluşturulur. Bu tedavi planı, aslında terapi sürecini hedeflere uygun şekilde yapılandırmak için bir kılavuzdur. Tedavi planı, olası değişikliklere alan açmak ve kaydettiğiniz ilerlemeyi yansıtmak için düzenli olarak güncellenir. Bu periyot, genellikle altı ayda birdir. Tedavi planınız, ihtiyaçlarınızdaki ve hedeflerinizdeki değişime bağlı olarak değişebilir.


Tedavi planı nasıl geliştirilir?

Tedavi planı çoğu zaman ilk seansta veya terapinin başlangıç aşamasındaki bir seansta tartışılır. Terapistinizin size soracağı ilk soru büyük olasılıkla: "Terapiye gelerek ne elde etmeyi umuyorsunuz?" olacaktır. Ardından “Tedavi için hedefleriniz nelerdir?” ve “Hayatınızda bir şeylerin düzeldiğini nasıl anlarsınız?” gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Danışanlar destek aradıkları sorunları tanımlamakta ve çözüm yollarını ifade etmekte zorlanabilirler. Bununla birlikte, kendilerinde değiştirmek istedikleri şeyin varlığının farkındadırlar.


Bazen insanlar depresyona, kaygıya ya da onları rahatsız eden düşüncelere aşırı uyum sağlarlar. Öyle ki bu durumların sağlıklarını, ilişkilerini ya da günlük işlevselliklerini etkilediğinin farkına varamazlar. Terapistiniz seanslardaki gözlemlere dayanarak sizin göremediğiniz bu bağlantıları kurmanıza yardımcı olabilir. Tedavi planını geliştirmeye yönelik bu iş birlikçi yaklaşım, ilerleme kaydetmenizi sağlar.


Size yönlendirilen yorumları veya önerileri uygun bulmazsanız, durumu terapistinize açıklamalısınız. Böylece, sorularınıza alacağınız yanıtlarla endişeleriniz azalacaktır. Aldığınız yanıtlara rağmen endişeleriniz devam ediyorsa terapistiniz başka bir tedavi planı uygulayabilir.


Terapi süreci yoğun ve rahatsız edici duyguları açığa çıkarabilir. Bu nedenle, zorlansanız bile terapistiniz sizi yeni davranış örüntüleri denemeye teşvik edebilir. Terapistinizle güvene dayalı bir ilişki kurmuşsanız, sorunun üstesinden birlikte gelebilirsiniz. Eğer buna hazır değilseniz veya bazı noktaları doğru bulmuyorsanız, terapistinizin önerilerine “hayır” diyebilirsiniz.


Tedavi yaklaşımları nelerdir?

Her tedavi planı benzersizdir ve bireyin semptomlarına, ihtiyaçlarına, hedeflerine dayanır. Bunun yanında, terapistinizin kendi teorik yönelimlerine göre yapılandırılmış uygulamaları da tercih edebilir. Siz de terapiye başlamadan önce terapistinizin tedaviye yaklaşımını ve tedavi planı çerçevesindeki önceliklerini sorabilirsiniz.


Bilişsel davranışçı terapi

 Bu yaklaşımı kullanan bir terapist düşüncelerinizin, duygularınızın ve davranışlarınızın nasıl etkileşime girdiğini keşfetmenizi sağlar. Olumsuz veya çarpıtılmış düşünceleri belirler; bunları daha yapıcı ve gerçekçi düşüncelerle değiştirmenin yollarını arar.


Psikodinamik terapi 

Psikodinamik yönelimli bir terapist, yaşamınızda tekrarlayan kalıpları keşfeder. Ayrıca, bunların temel duygusal nedenlerini bulmanıza yardımcı olur. Psikoloğunuz bunu yaparken çeşitli olaylar arasındaki bağlantıları keşfetmeniz için sizi yönlendirebilir.


Öyküsel terapi

Anlatı yaklaşımı olarak da bilinen bu yöntemi uygulayan uzmanlar, danışanların öykülerini kavramsallaştırırlar. Danışanların kendi hayatlarının baş kahramanı olmalarına ve daha derin bir kendini anlama duygusu geliştirmelerini amaçlarlar.


Güçlü yönlere dayalı terapi

Bu terapi, güçlü yönlerinizi tanımlamaya ve bunların yaşamınız üzerindeki etkisini en üst düzeye çıkarmanızı hedefler. Söz konusu yöntem, güçlü yanlarınız olduğuna inanır ve sizin de onları tanımanızı sağlar.


Tedavi planı terapötik sürecin önemli bir parçasıdır. Terapi süreci ile ilgili hem sizi hem de terapistinizi bilgilendirir. Sizin ve terapistinizin birlikte çalışmasına ve sizin kişisel gelişim hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur. Uzman psikologlardan profesyonel destek almak ve size uygun bir tedavi planı oluşturulması bu bakımdan önemlidir. Her gün sayısız kişiyi online terapi yöntemiyle tanıştıran TAPPY ile bu süreci hemen başlatabilirsiniz.


Yazar hakkında: Uzman Psikolog Övgü Yaren Soydan


Psikoloji Bölümü’nü bitirdikten sonra, yüksek lisansını klinik psikoloji alanında tamamladı. Ergen ve yetişkinlerle olan klinik uygulamalarında bilişsel davranışçı terapi ve kısa süreli çözüm odaklı terapi tekniklerini kullanıyor. Edebiyatla ilgileniyor, şiir ve denemeler yazıyor.


Paylaşmak Güzeldir :)

Paylaş: